Zes radertjes voor meer werkgeluk

30-07-21 | Werkgeluk

Ga je geregeld met tegenzin naar je werk? Kan je niet wachten totdat het weer weekend is? Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de werknemers ontevreden is met zijn/haar werk. 

Ontevredenheid gaat vaak hand in hand met onzekerheid en stress. Je presteert veel minder goed dan je kunt. Plezier in je werk is ver te zoeken. Dat is zonde. Een groot deel van de dag en je leven breng je door op de werkvloer. Tijd om actie te ondernemen en werk te maken van jouw werkgeluk. 

In deze blog vind je 6 radertjes waaraan je kunt draaien:

1. Waar ga je van ‘aan’?  

2. Waar sta je voor? Wat zijn je kernwaarden?

3. Hoe zit het met je werkomgeving, je collega’s? Voel je jezelf op je plek en ontvang je waardering?  

4. Weet jij duidelijk aan te geven welke activiteiten je wilt doen? 

5. Hoe goed zorg je voor je eigen gezondheid? 

6. Weet je de ‘kritische stem’ in je hoofd te temmen

Soms is het draaien aan één van de radartjes genoeg en soms kunnen ze allemaal wel een zwiep gebruiken. In onderstaande alinea’s vind je een toelichting op de radartjes. 

1. Weet jij waar jij van ‘aan’ gaat?

Als je ‘aan’ gaat, gaat je hart sneller kloppen. Je intrinsieke motivatie wordt aangesproken. Ken je jouw intrinsieke drijfveren? Jouw WHY? Als je bewust bent in waar je goed in bent en wat je leuk vindt, dan ontstaat er inzicht in wat écht belangrijk is in werk. 

Als je werkt om je hypotheek te betalen, dan ben je met je basisvoorwaarden bezig, maar niet met je WHY. Ik merk in mijn gesprekken dat veel mensen de onderliggende motivatie -drijfveren- waarom ze ergens zijn gaan werken zijn vergeten.

Zoals Simon Sinek zegt: “Je moet weten waarom je doet wat je doet. Dan kan je duidelijker zijn over wie je bent en waar je voor staat”. Veel mensen zijn in hun werk bezig met hun taken en de acties. Werkgeluk zit meer in de vraag waarom je destijds voor je baan en organisatie gekozen hebt. Waarom wilde je het precies? 

2. Waar sta je voor? Wat zijn je kernwaarden?

Values are like fingerprints. Nobody’s are the same, but you leave them all over everything you do.” – Elvis Presley

Klinkt misschien als taaie kost. In een notendop zijn je waarden de zaken die jij het belangrijkst vindt in je leven. Om je waarden helder te krijgen kan je iemand in gedachten nemen waar je naar opkijkt, bijvoorbeeld een familielid, leidinggevende of docent. Bedenk wat je aan die persoon bijzonder of inspirerend vindt. Achter bewondering schuilen vaak waarden die jij belangrijk vindt.

Als je omgeving niet aansluit bij je kernwaarden, zou dat kunnen resulteren in stress of een ontevreden gevoel. Worden je kernwaarden gerespecteerd in de omgeving waar je werkt?

Je werkgeluk neemt af naarmate je alleen maar doet wat anderen van je verwachten terwijl je er zelf niet achter staat. 

3. Hoe zit het met je werkomgeving, je collega’s? Voel je jezelf op je plek en ontvang je waardering?

”Appreciation can make a day, even change a life. Your willingness to put it into words is all that is necessary.” – Margaret Cousins

Een van onze basisbehoeftes is het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen. Het krijgen van oprechte waardering motiveert en maakt gelukkig. 

In je werkomgeving is het dan ook van belang dat je jezelf op je plek voelt en waardering ontvangt voor de activiteiten die je doet. 

4. Weet jij heel duidelijk aan te geven wat je wilt?

Creëer zelfregie over je(werk)agenda, over de activiteiten die je doet.

”Just living is not enough…

one must have sunshine,

freedom, and a little flower.”

Hans Christian Andersen

Heb jij voor jezelf scherp waar je goed in bent, wat je kunt en wat je leuk vindt? 

Als je kunt doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, is werken geen straf. Dan is werken een manier om jezelf te blijven vernieuwen en ontwikkelen.

Ga een dialoog aan met je leidinggevende over je ontwikkeling en hoe je taakinhoud kan wijzigen zodat het beter aansluit bij waar je goed in bent. Neem hiervoor het initiatief. 

Door in gesprek te gaan over wat je wilt, neem je je loopbaan meer in eigen hand. Je wordt baas van je eigen werk. Je gaat daadwerkelijk je talent inzetten. Je bent bezig met waar je goed in bent en zet concrete stappen in je ontwikkeling. Als je dat blijft doen, word je een (werk)gelukkig mens.

5. Hoe goed zorg je voor je eigen gezondheid?

Gezonde voeding en beweging wordt zwaar onderschat en heeft een direct effect op hoe je je voelt, ook op je werk.

Onze hersenen communiceren voortdurend met al onze cellen door middel van neurotransmitters. Telkens wanneer we iets eten, ontstaat er dankzij die neurotransmitters een fijn, happy gevoel in onze hersenen. 

Als we snelle suikers en koolhydraten eten, krijgen we kortstondig dat fijne gevoel, maar dit gevoel ebt zeer snel weer weg om plaats te maken voor een dip en soms zelfs een neerslachtig gevoel. Gezonde voeding geeft ons een gelukzalig gevoel voor een langere tijd.

Naast gezonde voeding helpt beweging om werkgeluk te verhogen. Er gebeurt van alles in je lijf zodra je actief wordt. Je wordt fitter door voldoende beweging. Je spieren worden goed in het oppikken van brandstof uit je bloed. Je zet je hart en bloedvaten aan het werk waardoor ze sterker worden. 

Ook zet je je hersenen aan het werk tijdens het bewegen. Delen van je hersenen worden extra geprikkeld, de doorbloeding van je hersenen neemt toe en de werking van hormonen en andere stoffen in je brein verbetert. De verbeterde werking van je brein heeft een gunstige invloed op je stemming en op je oplossend vermogen.  

6. weet je de kritische stem in je hoofd te temmen?

We nemen ons denken vaak heel erg serieus. Je hoofd helpt je bij heel veel zaken: analyseren, plannen, organiseren en handelingen die je kunt doen omdat je ze hebt opgeslagen in je hoofd. Daarnaast kan je hoofd je ook heel erg laten piekeren en malen. Je hoofd is gebouwd om je koste wat het kost te behoeden voor pijn en ongemak. 

Je hoofd kan je dan ook behoorlijk in de weg zitten als je een nieuwe uitdaging wilt aangaan. Bijvoorbeeld bij het solliciteren naar een nieuwe baan of bij het jezelf laten horen in een vergadering of bij het realiseren van je goede voornemens. Je hoofd treedt dan gauw op als saboteur. Die andere baan is in je hoofd veel te spannend en laat je aan je voorbij gaan, je mening is vast niet belangrijk genoeg om te laten horen of het naar buiten gaan dat komt wel als het minder druk is. Best zonde dat je hoofd je wegleidt van wat je wilt. 

Eigenlijk is het een super bezorgd hoofd dat jou wil behoeden voor gevaar, maar dat heb je eigenlijk niet nodig. 

Begin met het radertje waar je momenteel de meeste behoefte aan hebt of wat de meeste winst kan opleveren. Dan gaan je werkplezier en voldoening omhoog. 

Aan welk radertje ga jij als eerste aandacht geven?

Wil je sparren over één of meer radertjes of hoe hard je zwiep aan het radertje mag zijn? Ik help je graag. Klik hier om een kennismaking te plannen.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×