Duik in een bosbad

9-08-21 | Bosbad

In de afgelopen decennia zijn we het contact met de natuur steeds meer verloren. We zitten meestal 90 procent per dag binnen. We zoeken de natuur steeds minder op. Een rondje in een groene omgeving is belangrijk om je lichaam te kunnen opladen. Het geeft je minder stress en versterkt je immuunsysteem.

Volgens Japanners is het dé manier om te ontstressen: Shinrin-yoku, oftewel Bosbaden. Tijd doorbrengen in het bos voor een betere gezondheid. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de natuur goed is voor je weerstand, zenuwstelsel, hartritme en brein. 

Lees in deze blog over het nemen van mijn Bosbad. Een duik in het groen. Een combinatie van wandelen, ademtechnieken en Mindfulness oefeningen in de buitenlucht. 

Misschien herken je het wel. Je bent aan het wandelen en na een tijdje denk je: waar ben ik eigenlijk? Omdat je hoofd maar doorgaat met malen. Met van alles bedenken en je komt niet tot rust. Hoe kun je dan je gedachten even naar de achtergrond brengen, zodat er ruimte komt voor ontspanning en nieuwe energie?

In het moment

Door het wandelen te combineren met ademtechnieken en Mindfulness oefeningen ga je uit je hoofd en kom je -in het moment-. En dan komt er ruimte om tot rust te komen, te genieten van de omgeving waar je loopt en om nieuwe energie op te doen. En nu denk je misschien -in het moment komen- dat klinkt best wel zweverig. Dat valt hartstikke mee. 

Door oefeningen te doen om in het moment te komen, gaan je gedachten over allerlei zaken waar je mee bezig bent of bent geweest even naar de achtergrond. Dan kun je in het NU zijn en jezelf opladen. 

Wandelen in het groen

Wie wandelt maakt stoffen aan waar je een goed gevoel van krijgt en het stresshormoon cortisol neemt af. En het mooie is: hoe vaker je loopt, hoe sneller het positieve effect optreedt. 

Een wandeling in een groene omgeving helpt om je stresshormonen te verminderen, je geest te ontspannen, je bloeddruk te verlagen. Je immuunsysteem krijgt een boost en je slaapt beter.

Hoe helpt je adem?

Bewust ademen helpt om in het moment te komen. Want je kunt niet ademen voor straks of voor wat is geweest. Je adem is in het NU. Zodra je met aandacht naar je adem gaat wordt je adem vaak rustiger en hoe rustiger je ademt hoe rustiger het wordt in hoofd en lijf. 

Wat is het verschil tussen wandelen en een Bosbad?

Bij wandelen of hardlopen gaat het om bewegen. Om de fysieke inspanning. Bij een Bosbad gaat het meer over het beleven van het bos door te vertragen en door je zintuigen open te zetten om te ervaren wat er is. Het gaat om de ontspanning. Je kunt het wandelen afwisselen met rustig op een bankje te gaan zitten, luisteren naar de vogeltjes, mediteren -als je dat prettig vindt- of een beetje dagdromen.

Het maakt niet uit waar je een Bosbad neemt. Het kan in je eigen tuin, in een park of een bos. Het is van belang dat er bomen zijn. Dat is de essentie van een Bosbad: een duik in het groen. 

Tijdens een Bosbad ga je bewust je zintuigen inzetten om je onder te dompelen in je omgeving. 

Wat hoor je?

Op het moment als je ergens loopt of zit dan hoor je de vogeltjes kwetteren. Je hoort de wind door de bomen gaan. Vaak hoor je ook wat achtergrondlawaai. 

Al het geluid, ook het omgevingsgeluid, mag er zijn. Probeer jezelf daar niet aan te ergeren. Richt je aandacht op de vogeltjes en de wind. Want daar gaat het om. Op het moment dat je dat doet, dan verbind je jezelf met de natuur en daar wordt ons lijf rustig van. 

Als je lichaam luistert naar de vogels dan komt je lichaam meetbaar tot rust. Dat geldt ook voor het luisteren naar de branding op het strand. 

Wat ruik je?

Geur is misschien wel het allerbelangrijkste. Met onze neus kunnen we de geur van bomen waarnemen. Dat zijn zogenaamde phytonciden. Phytonciden zijn natuurlijke oliën die door planten en bomen worden afgescheiden als afweer tegen insecten, dieren en micro-organismen. 

De bomen en planten scheiden als het ware immuunsysteem stoffen af, die wij opsnuiven als we door het bos lopen. En dat doet ons eigen immuunsysteem goed. Sterker nog, als je twee of drie dagen in het bos bent dan kun je je eigen immuunsysteem met wel 50% verbeteren. En als je immuunsysteem het goed doet dan heb je ook een hogere mate van gelukbeleving. Dus als je je immuunsysteem verbetert dan verstrek je ook je geluksgevoel. 

Wat zie je?

In de natuur zitten overal repeterende patronen. Kijk maar eens naar een blad aan de boom. Dan zie je verschillende nerven. En als je een setje bladeren bekijkt dan zie je een patroon van nerven terugkomen. Vervolgens als je verder kijkt, zie je de takken als een bepaald patroon. 

Deze repeterende patronen in de natuur worden fractals of nature genoemd. En daarvan is weer bewezen dat het kijken naar fractals je heel relaxt en rustig maakt en ook heel goed is voor je immuunsysteem. Een ander voorbeeld van fractals zijn de kringen die je ziet als je een steen in het water gooit.

Ervaren van een bosbad

Wil je een keer kennismaken met mijn Bosbad? Dit kan tijdens een workshop: Neem een (online) Bosbad, duik eens in het groen.  

Klik op deze link voor meer informatie over het nemen van mijn Bosbad.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×